Tento recept Vám vyvrátí veškeré pochybnosti o tom, že pizza je něco, na co do konce života musíte zapomenout. Oproti běžné pizze tato má velmi nízký obsah sacharidů a prakticky je složena jen ze zeleniny, co si dáte na krustu je na každém z Vás.
Přestože květák obsahuje malé množství sacharidů, proteinů a skoro žádný tuk, způsobuje dostatečný pocit nasycení a hodí se skvěle do jídelníčku při redukci hmotnosti. Stejně tak je na tom i cuketa, která navíc detoxikuje organismus. Cuketu nastrouhejte celou, nikdy ji nezbavujte vrchní slupky, je v ní nejvíce vitamínů.
Pro ještě zdravější variantu můžete mozzarellu či parmesan nahradit sýrem veganským nebo jednoduše zredukovat množství na polovinu.
Pizza:
- 1/2 malého květáku
- 1 cuketa
- vejce
- mozzarella
- parmesan
- krůtí prso natrhané na vlákna (nemusí být)
Marinara sauce:
- 1 plechovka loupaných rajčat
- lžička olivového oleje
- 2-3 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
- oregáno
- sůl, pepř
- bobkový list
- čerstvá petržel
Postup:
- Troubu předehřejte na 220 stupňů. Pečící plech vyložte pečící folií nebo papírem.
- Květák rozdělte na růžičky a uvařte v páře doměkka. Rozmixujte ve food processoru nahrubo. Cuketu nastrouhejte, posolte, nechte pár minut odstát a poté vymačkejte přebytečnou vodu.
- Ve středně velké misce smíchejte květák, cuketu, vejce, 1/2 nastrouhané mozzarelly, sůl a pepř a vytvarujte na plechu kulatou placku. Pečte na maximum na 220 stupňů cca 15 minut nebo dokud nejsou okraje zlatohnědé.
- Mezitím si připravte rajčatové sugo. Na rozpáleném oleji orestujte česnek. Přilijte rajčata, bazalku, oregáno, bobkový list, nasekanou petržel, sůl a pepř. Na mírném plameni povařte asi 15 minut nebo dokud není směs dostatečně hustá. Pokud chcete omáčku více hladkou, můžete ji rozmixovat v mixéru.
- Upečenou krustu vyndejte z trouby, potřete sugem, posypte natrhaným krůtím prsem, nastrouhanou mozzarellou a parmesanem. Vráťte do trouby a pečte dokud se sýr nerozpustí a nebublá. Podáváme s čerstvou bazalkou.
NOTES: Krůtí prso jednoduše upečte v troubě nebo uvařte ve vývaru.
Žádné komentáře:
Okomentovat