Social media

středa 3. června 2015

VEGAN rajčatové ragú s uzeným tempehem a polentou

TEMPEH  POLENTA  RAGÚ
Poslední dobou čím dál častěji vymýšlíme vegeteriánské nebo veganské jídlo. Nikdy jsem nebyla ten typ, co zbožňuje steaky a na mase jsem nikdy nelpěla, takže nijak netrpím, když maso nemám třeba měsíc.

Tohle jídlo ale musí milovat i všichni masožravci ! Rajčatové ragú s tempehem je z kvalitních loupaných cherry rajčátek, bohatě ochucené červeným vínem, bobkovým listem, špetkou bazalky a oregána. V kombinací s krémovou polentou a čerstvě nasekanou petrželí máte rázem DOKONALÝ OBĚD.


Proč POLENTA ? Je to zdravé, chutné a přirozeně bez lepku. RYCHLÉ (polenta Vám nezabere více než pět minut), LEVNÉ a nijak složité. Nemluvě o tom, že má rozmanité použití i způsoby servírování. Může být krémová a jemná nebo tuhá a nakrájená, zapečená, uvařená, cokoliv budete chtít.


Rajčatové ragú s uzeným tempehem:
  • uzený tempeh, nakrájený na kostky
  • loupaná rajčata, pokrájená
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 1/2 cup kvalitního červeného vína
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce ghee*, příp. olivový olej
  • lžička sušené bazalky
  • lžička sušeného oregána
  • bobkový list
  • 2 lžičky himalájské soli
  • čerstvě mletý pepř
Polenta:
  • 1 cup kukuřičné polenty
  • 3 cups teplé vody
  • 1-2 lžičky himalájské soli
  • 1 lžíce ghee* (nemusí být)
Postup:
  1. Ve středně velkém hrnci rozehřejte ghee a orestujte cibuli. Přidejte bazalku, oregáno, česnek, nakrájený tempeh a krátce orestujte. Nakrajená rajčata, pyré a bobkový list přidejte do hrnce a přiveďte k varu. Přilijte víno, stáhněte plamen a duste na mírném plameni 15-20 minut**. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  2. V menším hrnci přiveďte k varu vodu se solí. Za stálého míchání pomalu přisypte polentu, aby se nám nevytvořily hrudky. Polenta velmi rychle zhoustne, přidejte máslo a odstavte z plamene. Můžete přidat i sýr nebo bylinky. Pro pevnou polentu můžete nalít do obdelníkové formy a nechat 15 minut odstát. Já pro tento recept zvolila měkčí polentu, můžete ji tvarovat do kopečků nebo servírovat jako kaši ihned po zhoustnutí.

NOTES: * Vegani místo ghee mohou použít olivový nebo sezamový olej.
       ** Pokud by se Vám směs zdála moc hustá nebo se začínala připalovat, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.



Žádné komentáře:

Okomentovat